Netflix 2021 Oscar Adayı Filmler

Netflix Oscar Adaylıklarına Damga Vurdu

Netflix'ten İzleyebileceğiniz Farklı Kategorilerden Oscar Adayı Filmler

15 Mart öğlen saatleri itibari ile 93. Akademi Ödülleri adayları açıklandı. Pandeminin getireceği haklı bir sonuçla dijital platformlardan izleyici karşısına çıkan yapımların adaylık sayısının fazla olacağını hepimiz düşünüyorduk. Dünyanın birçok yerinden farklı kullanıcıya sahip bir dijital platform olan Netflix, pandemi nedeniyle Oscar yarışmasında diğer rakiplerin çoğunu geride bırakarak tarihinin en büyük Oscar adaylığını eve götürdü. Diğer yıllara oranla büyük farklar ortaya koyan Netflix, bu yıl farklı kategorilerden en fazla adaylığı alarak tüm dijital platformların karşısında öne çıkan şirket oldu. Netflix’i takip eden ise Amazon oldu.

Netflix, bu yıl David Fincher’in "Mank" adlı filmiyle 10 adaylık kazandı. “Mank”, Gary Oldman ve Amanda Seyfried için en iyi oyunculuk ve Fincher için yönetmenlik adaylığının yanı sıra en iyi film dalında aday gösterildi.

Netflix’in diğer en iyi film yarışmacısı Aaron Sorkin’in "The Trial of the Chicago 7" adlı filmi altı aday kazandı. Netflix yapımı filmler en iyi film, yönetmen, oyuncu ve yardımcı oyuncu, animasyon, uyarlama, şarkı, belgesel, kısa belgesel, kısa animasyon şeklinde kategorilerinde aday gösterildi.

2021 Akademi Ödülleri için farklı kategorilerden adaylık kazanan 16 farklı filmi sizler için bir araya getirdim.

1.MANK


David Fincher'ın yönettiği ve merhum babası Jack Fincher'in senaryosuna dayanan siyah beyaz film Mank en iyi film dahil toplamda 10 kategoride adaylık aldı. Mank, 1941 yapımı “Citizen Kane” filminin senaristlerinden olan Herman Mankiewicz’in hayat hikayesini konu ediyor. Herman Mankiewicz’i Gary Oldman’ın canlandırdığı biyografik yapımın yönetmen koltuğunda David Fincher yer alıyor. Mank’da, 1930’ların Hollywoodu, ‘’Yurttaş Kane’’ ’i bitirmeye uğraşan hiciv ustası ve alkolik senarist Herman Mankiewicz’in gözünden yeniden değerlendiriliyor.

2. THE TRIAL OF CHICAGO 7


The Trial of the Chicago 7, Chicago’daki 1968 Demokratik Ulusal Konferansı’nda Vietnam Savaşı ve karşı kültür protestoları düzenleyen ve federal hükümet tarafından komplo ve ayaklanmaya teşvik ile suçlanan yedi sanığın 1969 yılında görülen meşhur duruşmasına odaklanıyor. Yönetmen Aaron Sorkin’in "The Trial of the Chicago 7" adlı filmi bu yıl altı adaylık kazandı. Ayrıca Sacha Baron Cohen'in aktivist Abbie Hoffman rolündeki destekleyici performansı ve Sorkin'in senaryosu ile de tanındı.

3. MA RAINEY'S BLACK BOTTOM


"Ma Rainey'in Black Bottom" filmi en iyi film adaylığını gösteremedi, ancak August Wilson’ın klasik oyununun uyarlaması Ma Rainey’s, toplamda 5 adaylık kazandı. Viola Davis, filme adını veren blues şarkıcısını oynadığı için en iyi kadın oyuncu adayı seçildi, Chadwick Boseman ise ölümünden sonra oyunculuk ödülüne aday gösterildi. Ne yazık ki başrol Boseman, geçen yıl ağustos ayında hayatını kaybetti.

Blues’un annesi olarak bilinen Ma Rainey, yeni bir albüm hazırlığındadır. Rainey, albüm hazırlığı için Şikago’daki bir kayıt stüdyosunda grubuyla bir araya gelir. Rainey, bu sırada menajeri ve yapımcısıyla müziğinin kontrolü konusunda bir irade savaşına girer. Buluşma süresince Ma Rainey ve grup arasında konuşulanlar, gerilimin gittikçe yükselmesine neden olur.

4. NEWS OF THE WORLD


En İyi Görüntü Yönetimi dahil 4 dalda adaylık alan ve Paulette Jiles'in aynı isimli romanında uyarlanan News of the World, Amerikan İç Savaşı'nın ardından kimsesiz kalan bir kızı, yaşayan son akrabalarının yanına götürmeye çalışan bir adamın hikayesini konu ediyor. Kaptan Jefferson Kyle Kidd, üç savaş gören ve bunların ikisinde savaşan bir adamdır.

5. PIECES OF A WOMAN


Bir kadının evde yıkımla sonuçlanan doğumunu ve daha çok ilişkileri kadrajına alan Pieces of a Woman’ın cesur başrolü Vanessa Kirby, yaklaşan Oscar’da En İyi Kadın Oyuncu ödülü adaylığı almıştır. Pieces of a Woman, 7 Ocak Perşembe günü itibari ile Netflix’te yayınlanmaya başladı. Senaryosu Kata Wéber tarafından yazılan Pieces of a Woman, yazarın kişisel deneyimlerinden yola çıkılarak oluşturulmuş. Pieces Of A Woman, doğum sırasında çocuğunu kaybeden bir kadının hayatına odaklanıyor. Evde doğum yaparken bebeğini kaybeden kadın yaşadığı acı ile sarsılır. Bebeğinin yasını tutan kadın, bir yadan yaşadığı acı ile yüzleşmeye çalışırken bir yandan da kocası ve annesi ile ilgili yaşadığı sorunların üstesinden gelmeye çalışır.

6. HILLBILLY ELEGY


En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Makyaj & Saç tasarımı ödülleri için aday olan Hillbilly Elegy, Amerikan rüyasının günümüzdeki durumunu inceliyor ve bir ailenin üç farklı nesline odaklanıyor. Hikâye, Yale Üniversitesi’nde hukuk okuyan ancak memleketine dönmek zorunda kalan ailenin en küçük üyesi tarafından anlatılıyor. Film, yazar ve risk sermayedarı J.D. Vance’ın 2016 tarihli aynı isimli anı kitabından beyaz perdeye uyarlanıyor.

7. THE WHITE TIGER - BEYAZ KAPLAN


2021 yapımı Ramin Bahrani tarafından yönetilen Amerikan drama filmi The White Tiger, En İyi Uyarlama Senaryo dalında Oscar’a aday olmuş, Aravind Adiga'nın romanından uyarlanmıştır.

Akıllı ve hırslı bir genç olan Balram Halwai, fakir bir köylüdür. Amerika’dan yeni dönen Ashok ve Pinky'nin şoförü olan Balram, işini en iyi şekilde yapmaya çalışır. Toplum Balram’ı hizmet etmek için eğitmiştir ve bu yüzden de zengin patronlarının vazgeçilmezi haline gelir. Patronu sayesinde bilmediği bir dünya ile tanışan Balram, bu dünyaya asla erişemeyeceğini düşünür. Bu adaletsiz sisteme isyan eden Balram, zengin olmak için bambaşka bir yol dener.

8. OVER THE MOON - BİR AY MASALI


En İyi Animasyon dalında Oscar’a aday olmuş Bir Ay Masalı, efsanevi Ay Tanrıçası’nın gerçek olduğunu babasına kanıtlamak isteyen genç bir kızın hikayesini konu ediyor. Ay Tanrıçası’nın gerçekten var olduğuna inanan ve hem bunu kanıtlayıp hem de Ay Tanrıçası ile tanışmayı hayal eden genç kız, bunun için bir roket inşa ederek Ay’a doğru macera dolu bir yolculuğa çıkmayı planlar.

9. CRIP CRAMP


En İyi Belgesel dalında Oscar’da adaylık kazanan Crip Camp, engelli gençlerin bulunduğu bir yaz kampında yaşananlara odaklanıyor. 1970’lerde geçen belgeselde, engelli gençler için düzenlenen bir yaz kampında, onların hayatının tamamen değişmesine neden olacak bir devrimin fitilinin ateşlenmesi ile birlikte yaşanalar gözler önüne seriliyor.

10. MY OCTOPUS TEACHER - AHTAPOTTAN ÖĞREDİKLERİM


En İyi Belgesel dalında Oscar’a adaylık kazanmış My Octopus Teacher, bir yönetmenin Güney Afrika'da yosun ormanında yaşayan bir ahtapot ile sıra dışı bir dostluk kurmasını ve kendi dünyasının gizemlerini paylaşan bu hayvandan çok şey öğrenmesini konu alıyor.

11. DA 5 BLOODS 


En İyi Özgün Müzik dalında Oscar’a adaylık kazanan Da 5 Bloods, Spike Lee'nin yönettiği ve senaryosunu Danny Bilson, Paul De Meo ve Kevin Willmot ile birlikte yazdığı 2020 yapımı Amerikan savaş, dram filmi. Dört Afrikalı-Amerikalı Vietnamlı gazi, düşen takım liderlerinin kalıntılarını ve gömülü hazine vaadini bulmak için Vietnam'a geri döner. Bu kahramanlar, Vietnam Savaşı'nın ahlaksızlığının kalıcı yıkımlarıyla karşı karşıya kalırken, insanlık ve doğa güçleriyle savaşır.

12. THE LIFE AHEAD - ONCA YOKSULLUK VARKEN


2021 Oscar’ına En İyi Özgün Şarkı dalında adaylık kazanan The Life Ahead, soykırımdan sağ kurtulan ve Senegalli genç bir göçmenle bağ kuran bir kadının hikayesini konu ediniyor. Holokost'tan kurtulan Madame Rosa, İtalya’da bir bakımevi işletir. 12 yaşındaki Senagalli bir göçmen çocuk tarafından soyulan Rosa, çocuğu yanına alır ve zamanla onunla arasında farklı bir bağ oluşur.

13. THE MIDNIGHT SKY


En İyi Görsel Efekt ve En İyi Ses dalında Oscara adaylık kazanan George Clooney imzalı The Midngiht Sky, iletişim kuramama, eve dönüşü bulamama, sevdiğimiz insanlarla bir arada olamama konularıyla yola çıkmıştır. The Midnight Sky, pandemi şartlarında yaşadığımız dönemden çok da uzak değil.

14. EUROVISION SONG CONTEST: THE STORY OF FIRE SAGA


En İyi Şarkı dalında Oscar’a adaylık kazanan The Story of Fire Saga, David Dobkin'in yönetmenliğini yaptığı ve Andrew Steele ile Will Ferrell'in senaristliğini yaptığı, 2020 yılı Amerikan yapımı, müzikal komedi türünde bir Netflix filmidir. Eurovision şarkı yarışması üzerine kurgulanan filmin baş rollerini kendilerine Eurovision'da ülkelerini temsil etme hakkı verilmiş İzlandalı şarkıcılar Lars Erickssong ve Sigrit Ericksdóttir'i temsil eden Will Ferrell ve Rachel McAdams paylaşmaktadır.

15. A LOVE SONG FOR LATASHA - LATASHA İÇİN BİR ŞARKI


En İyi Kısa Belgesel dalında Oscar’a adaylık kazanan A Love Song For Latasha, 1992 yılında Los Angeles’da bir ayaklanmanın çıkması ve bu ayaklanmada öldürülen 15 yaşındaki Afrikalı-Amerikalı bir kız Latasha Harlins’in hayatını ve hayallerini keşfe çıkıyor.

16. IF ANYTHING HAPPENS I LOVE YOU


En İyi Kısa Animasyon dalında Oscar’a adaylık kazanan Netflix’in 12 dakikalık animasyon filmi If Anything Happens I Love You, kızlarının kaybıyla başa çıkan iki ebeveynin dokunaklı anlatısıyla dünya çapında övgü alan bir yapım. Yönetmenler, Will McCormack ve Michael Govier, kısa animasyon If Anything Happens I Love You'da Amerika'daki silahlı şiddet sorununa dikkat çekiyorlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyülü Bülten

Malcolm & Marie

Jagten - The Hunt (Onur Savaşı) Film İncelemesi