Yuva


Doğayla İç İçe: Yuva

Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan, geçtiğimiz günlerde 38. İstanbul Film Festivali'nden Jüri Özel Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu(Kutay Sandıkçı) En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü (Jakub Giza) ve son olarak 30.Uluslararası Ankara Film Festivali'nden En İyi Özgün Müzik ödülüyle dönen, Emre Yeksan tarafından yazılıp yönetilen ''Yuva'' filmi onun ikinci uzun metrajı olmakla birlikte bir dram öyküsüdür.

Türkiye sinemasına yenilik getiren Emre Yeksan Yuva’da ormanda yaşayan bir adamı kadrajına alıyor ve insan doğa ilişkisine vurgu yapıyor. Filmin ilk bölümünde ormanda yaşayan Veysel’i görüyoruz. Veysel burada bir kulübede yaşamaktadır. İlkel bir yaşamı tercih eden Veysel’in hayatı doğayla iç içe kurduğu bu ilişki üzerinedir. Hayvanların seslerini taklit etmesiyle tepki alması da doğanın ona verdiği yanıttır.

Her ne kadar burada huzurlu gibi görünse de yaşadığı ormanın bir tehdit altında olması ve doğrudan Veysel’in de tehdit altında olması onu bu huzurdan uzaklaştırır. Orman etrafındaki polisler, dolaşan helikopterler ve polisin ormanın içine attığı gazlar bize bunları açıkça gösteriyor. Aynı zamanda çeşitli görsel imgelerle de bu desteklenmiştir. Ağaç gövdelerine çizilen kırmızı çarpı işaretleri bu görsel imgelerden birisidir.

Bunların üzerine Veysel’in şehirden gelen kardeşi Hasan onu oradan çıkarmak için oldukça uğraşır. Böylece filmin hareketli kısmı başlar. Hasan’ın Mehmet’le kurduğu iletişimle birlikte, Hasan Veysel’i oradan çıkarmak için onu ikna etmeye başlar.

Veysel’in ortadan kaybolmasıyla Hasan onu aramaya başlar. Hasan’ın ormanda karşılaştığı çeşitli tehlikeler onun yaralanmasına yol açar ve bu sırada Ülgen adında bir kadınla karşılaşır. Ülgen’in onun iyileşmesi için götürdüğü yer bizim ormanın derinliklerinde bir yuvaya ulaşmamızı sağlar. Bu yuvada ikisinin çocuk hallerini görmemiz bizi biraz gerçeklerden 
uzaklaştırır.

Hasan tekrardan Veysel’i aramaya çıktığı yolda bir polisle karşılaşır ve ölür. Burada iki kardeşin de ölmesi filmin başından beri beklediğimiz kaçınılmaz bir sondu zaten.

Yuva; gösterilen imgelerle, uçan helikopterlerle ve polislerin ormanın içine attığı gazlarla bize Türkiye tarihinden izler gösterir. Buna ek olarak Türk mitolojisinden gördüğümüz kurt, ülgen de Türkiye sinemasına yeni bakış açısı getirmiştir. Aynı zamanda Emre Yeksan kullandığı mekan ile filmin taşra sinemasından uzak bir film olmasını sağlamıştır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyülü Bülten

Malcolm & Marie

Jagten - The Hunt (Onur Savaşı) Film İncelemesi