Collider'a Göre En İyi 20 Netflix Belgeseli

Collider'dan En İyi 20 Netflix Belgeseli

Belgeseller bizleri birbirimiz bağlar ve genel kültür bilgimizi genişletmek adına önemli çalışmalardır. 

Netflix, gerçek suçtan spora ve hatta film yapımına kadar çok çeşitli konuları kapsayan çok sayıda harika belgesele sahiptir. 

Eğer siz de son zamanlarda belgesellere olan ön yargısını yıkıp, bu türe çok daha fazla kendini kaptıranlardansanız bu önerileri Collider'dan sizler için topladım. Listede yer alan The Unknown Known adlı belgesel şu anda Netflix'te olmadığı için onu listeden çıkardım.

İşte Netflix'in En İyi Belgeselleri


1. 13.Madde - 13th

Yönetmen: Ava Duvernay

Bu belgeselde akademisyenler, aktivistler ve politikacılar, Afrika kökenli Amerikalılara suçluya dönüştürülmesini ve ABD'deki hapishane patlamasını analiz ediyor. Yönetmenliğini Ava Duvernay'ın yaptığı 13th, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ırk, adalet ve kitlesel hapsetmenin kesişimini iyi bir şekilde araştırıyor.

2. My Octopus Teacher - Ahtapottan Öğrendiklerim

Yönetmen: Pippa Ehrlich and James Reed

Bir yönetmen, Güney Afrika'da yosun ormanında yaşayan bir ahtapot ile sıra dışı bir dostluk kurar ve kendi dünyasının gizemlerini paylaşan bu hayvandan çok şey öğrenir. Doğa belgesellerine ilgi duyuyorsanız  Ahtapottan Öğrendiklerim'i izleyince muhtemelen büyüleneceksiniz.


3. American Murder: The Family Next Door

Yönetmen: Jenny Popplewell

Birinci elden ham görüntüleri kullanan bu belgesel, Shanann Watts ile çocuklarının ortadan kaybolmasını ve bunu izleyen feci olayları inceliyor. Film, Colorado'nun Frederick kentinde meydana gelen 2018 Watts aile cinayetlerinin hikayesini anlatıyor.


4. High Score 

Yaratıcı: France Costrel

France Costrel tarafından oluşturulan bu belgesel dizisi, oyunlardaki dünyalara ve karakterlere hayat veren yenilikçi insanların görüşlerini yansıtan klasik video oyunlarının geçmişine ışık tutuyor. Altı bölümlük belgesel dizisi High Score, Netflix'in şimdiye kadar yaptığı en iyi belgesellerden biridir.


5.The Speed Cubers

Yönetmen: Sue Kim

Bu belgesel, Rubik Küpü çözme şampiyonları Max Park ve Felix Zemdegs'in yolculuklarında karşılarına çıkan sıra dışı gelişmeleri aktarıyor. Belgeseldeki bazı görüntüler, Avustralya'nın Melbourne kentinde düzenlenen Dünya Küp Derneği'nin 2019 Dünya Şampiyonası'nda çekildi.


6.Kaplan Kral: Cinayet, Kargaşa ve Delilik

Yönetmen: Eric Goode and Rebecca Chaiklin

Kaplan Kral: Cinayet, Kargaşa ve Delilik, hayvan bakıcısı Joe Exotic'in hayatı hakkında televizyon mini dizisi şeklinde yayınlayan 2020 Amerikan gerçek suç belgeselidir.

Büyük kedi yetiştiriciliğinin yer altı dünyasında geçen bu gerçek kiralık katil öyküsünde bir hayvanat bahçesi sahibi, ilginç karakterlerin ortasında kontrolden çıkar.



7. Crip Cramp

Yönetmen: Nicole Newnham and Jim Lebrecht

Crip Camp: A Disability Revolution, Nicole Newnham ve James LeBrecht tarafından yönetilen, yazılan ve ortak yapımcı olan 2020 Amerikan belgesel filmidir.

Çığır açan bir yaz kampının cesaretlendirdiği bir grup engelli genç, daha eşit bir dünyanın kapılarını açacak hareketin oluşturulmasına yardım eder.


8. Miss Americana

Yönetmen: Lana Wilson
 
Miss Americana 2020 yılında yayınlanan, Birleşik Devletler yapımı belgesel filmdir. Yönetmeni Lana Wilson olan film, şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in hayatı ve kariyeri üzerine yapılmıştır.
  
Gerçekleri ortaya döken bu belgeselde Taylor Swift, şarkı yazarı ve şarkıcı kimliğine dört elle sarılırken bir kadın olarak da sesinin tüm gücünü kullanıyor.


9. American Factory

Yönetmen: Steven Bognar, Julia Reichert

American Factory, Steven Bognar ve Julia Reichert tarafından yönetilen, Çinli bir şirket olan Fuyao'nun Dayton, Ohio yakınlarındaki Moraine Meclisi'ni kaplayan General Motors fabrikasını işgal eden Moraine fabrikası hakkında yönettiği bir 2019 Amerikan belgesel filmidir.

Çinli bir şirketin Ihio'daki bir fabrikayı tekrar açmasıyla ümitler yeşerir. Ancak yaşanan kültür çatışması, bu Amerikan rüyasını sonlandırmak üzeredir.

İlk gösterimini 2019 Sundance'ta yapan film Oscar'dan En İyi Belgesel Ödülü ile dönmüştür.


10.The Great Hack

Yönetmen: Karim Amer and Jehane Noujaim

The Great Hack, önceki belgesel Akademi Ödülü adayları Jehane Noujaim ve Karim Amer tarafından üretilen ve yönetilen Facebook – Cambridge Analytica veri skandalı hakkında bir 2019 belgesel filmidir.

2016 ABD başkanlık seçiminin ardından Cambridge Analytica adlı bir veri şirketinin nasıl sosyal medyanın karanlık yönünün sembolü haline geldiğini keşfetmek istiyorsanız, sizin için güzel bir belgesel seçimi olabilir.


11. Gölgelerin Gücü Adına: He-Man ve Kâinatın Hakimlerinin Eksiksiz Tarihi

Yönetmen: Randall Lobb, Robert McCallum

Bu renkli belgesel, gücü bir oyuncak serisinin ve çocuk dizisinin çok ötesine geçen He-Man karakterinin kökenlerini ve etkisini araştıyor.

Yaklaşık 95 dakika içinde, markanın perde arkasındaki kreatif kişilerle 80'lerin başından günümüze uzanan bu uzun sohbet, en ikonik kreasyonlardan birinin nasıl ortaya çıktığının anlatılmamış hikayesini anlatıyor.


12. Knock Down the House

Yönetmen: Rachel Lears

Knock Down the House, Rachel Lears tarafından yönetilen bir 2019 Amerikan belgesel filmidir.

2018 Kongre seçimlerinde büyük kaynaklara sahip siyasetçilere kafa tutan Alexandria Ocasio-Cortez ve diğer üç kararlı kadının yaşadıklarına yakından bakmak için ideal bir belgesel.


13. Abducted in Plain Sight

Yönetmen: Skye Borgman

Forever B olarak da bilinen Plain Sight'ta Abducted, Skye Borgman tarafından yönetilen bir 2017 gerçek suç belgeselidir. Belgesel, 1970'lerde komşusu Robert Berchtold tarafından iki kez kaçırılan Idaho'lu genç Jan Broberg Felt'in kaçırılma olaylarını konu alıyor.

Gerçek bir suçun anlatıldığı bu belgeselde bir aile, küçük kızlarını kaçıran komşularının manipülasyonlarının ağına düşüyor. Hem de iki defa.


14. Five Came Back

Yönetmen: Laurent Bouzereau

Five Came Back, gazeteci Mark Harris'in 2014'teki Five Came Back: Hollywood'un Hikayesi ve İkinci Dünya Savaşı'na dayanan bir Amerikan belgeselidir. New York ve Los Angeles'ta bağımsız bir belgesel olarak ve 31 Mart 2017'de Netflix'te üç bölümlük bir dizi olarak yayınlandı.

Beş başarılı çağdaş yönetmen İkinci Dünya Savaşı'nı kayıt altına almak için orduya katılan beş efsanevi Hollywood film yapımcısının hikayesini anlatıyor.


15.Ugly Delicious

Sunucu/Yönetici/Yapımcı: David Chang

Ugly Delicious, seyahat, yemek pişirme ve tarihi birleştiren, kurgusal olmayan orijinal bir Netflix dizisidir. Her bölüm bir yemek veya konsepti vurgular ve farklı bölgelerde nasıl yapıldığını ve nasıl geliştiğini araştırır. İlk sezon 23 Şubat 2018'de yapımcı David Chang ile başladı.

Pizza, barbekü ve taco gibi yiyecekleri derinlemesine inceleyen Yıldız Şef Chang, dünyanın en tatmin edici yemeği için arkadaşlarını ağız sulandırıcı, kültürler arası bir ava çıkarıyor.

Harika bir belgesel dizisi ancak dikkatli olun: acıktırır.


16. They'll Love Me When I'm Dead

Yönetmen: Morgan Neville 

They'll Love Me When I'm Dead, Morgan Neville'in yönettiği, Orson Welles'in tamamlayamadığı The Other Side of the Wind'in yapımı ve çekimleri etrafında dönen 2018 Amerikan belgesel filmidir. Filmin dünya prömiyeri 30 Ağustos 2018'de Venedik Film Festivali'nde yapıldı.

Belgeselde, aktörler, teknik ekiptekiler ve orada bizzat bulunanlar Orson Welles'in tamamlayamadığı son filmi The Other Side of the Wind'in çalkantılı yaratım sürecini tartışıyor.


17. Bir Katilin İfadeleri: Ted Bundy

Yönetmen: Joe Berlinger

Bir Katilin İfadeleri: Ted Bundy, 24 Ocak 2019'da Ted Bundy'nin idamının 30. yıldönümünde Netflix'te gösterime giren bir Amerikan belgeselidir.

Belgesel, günümüzde yapılan röportajlar, arşivden alınan görüntüler ve idam koğuşunda yapılan ses kayıtları, kötü şöhretli seri katil Ted Bundy'nin sarsıcı bir portresini çiziyor.


18. The Last Dance

Yönetmen: Jason Hehir

The Last Dance, Chicago Bulls basketbol takımına odaklanan 2020 yılı yapımı bir Amerikan spor belgesel mini dizisidir.

10 saat boyunca, Michael Jordan’ın Chicago Bulls ile son sezonunun hikayesi, daha önceki yaşamının ve kariyerinin hikayesi ve Scottie Pippen ve Dennis Rodman gibi Bulls takım arkadaşlarının kariyerleriyle yan yana geliyor.

90'larda basketbol hayranıysanız, bağ kuracağınız çok şey bulacaksınız, ancak gerçekten basketbol izlemeseniz bile, The Last Dance, hayatını ne pahasına olursa olsun mükemmellik için çabalamakla geçiren bir adamın büyüleyici bir tarihçesine odaklanıyor.


19. Audrie ve Daisy

Yönetmen: Bonni Cohen and Jon Shenk
 
Audrie & Daisy, 2011 ve 2012 yıllarında genç Amerikalı kızlara yönelik iki tecavüz vakasını konu alan 2016 Amerikan belgesel filmidir.

Bu yürek parçalayıcı belgeselde, uğradıkları cinsel saldırıların fotoğraf ve videolarının çekildiğini öğrenen iki genç kız, acımasızca sanal zorbalığa maruz kalıyor.

Kaynak: Collider











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyülü Bülten

Malcolm & Marie

Jagten - The Hunt (Onur Savaşı) Film İncelemesi