Büyülü Bülten

BÜYÜLÜ BÜLTEN


Büyülü Fener'in 25 Nisan Pazar ve 30 Nisan Cuma haftasını kapsayan bülteninin başlıklarında bu hafta, 93. Oscar Ödülleri, En İyi Uluslararası Film dalında Oscar'ı kazanan Another Round, 71. Berlin Film Festivali, Hollywood'un yükselen yıldızı Florence Pugh, yedi yıl sonra sinemaya dönen David Cronenberg ve 40. İstanbul Film Festivali var.

Haftanın doğum günlerinde ise Pedro Almodóvar’ın gözde oyuncularından Oscar ödüllü Penelope Cruz ve dünya sinemasının çeşitli kültlerinin kahramanı ve Quentin Tarantino'nun ilham perisi Uma Thurman var. İyi ki doğdunuz hanımlar!

Büyülü Bülten'de haftanın öne çıkan haberlerini okumak için aşağıya göz atabilirsiniz.

1. 93. Oscar Ödülleri Sahiplerini Buldu

93. Oscar Ödülleri, Los Angeles’ta Union Station ve Dolby Theatre’da eş zamanlı gerçekleşerek özel bir törenle sahiplerini buldu.

En İyi Film Ödülü'nün sahibi Nomadland oldu. Nomadland filmi ile Chloé Zhao En İyi Yönetmen ödülünü aldı. Böylelikle 93 yıllık Oscar tarihinde Chloé Zhao, En İyi Yönetmen dalında Oscar kazanan ikinci kadın ve ilk Asya kökenli kadın yönetmen olarak tarih yazdı. İlk Asyalı kadın yönetmen olan Zhao’dan önce bu ödülü kazanan tek kadın Kathryn Bigelow’du.

93 yıllık Oscar tarihinde Katherine Hepburn’dan sonra ilk kez bir oyuncu en çok En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kazanmasıyla dikkatleri çekti. Bu isim şüphesiz ki: Nomadland’deki şairane rolüyle Frances McDormand.

En İyi Erkek Oyuncu ödülünde, neredeyse çoğu törende ödül kazanan ve geçtiğimiz sene hayatını kaybeden Chadwick Boseman, gecenin kaybeden ismi oldu. Ödül, The Father’daki rolüyle Anthony Hopkins’e gitti. Böylelikle, Anthony Hopkins kariyerindeki ikinci Oscar’a sahip oldu.

Youn Yuh-jung En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Böylelikle bu ödülün sahibi olan ilk Kore kökenli kadın oyuncu olarak adını tarihe yazdırdı

Netflix’in 10 kez aday gösterilen lider David Fincher yapımlı Mank filmi yalnızca En İyi Yapım Tasarımı ve En İyi Sinematografide galip geldi.

93. Oscar Ödülleri

En İyi Film: Nomadland 🚐
En İyi Uluslararası Film: Another Round 🍻
En İyi Kadın Oyuncu: Frances McDormand - Nomadland
En İyi Erkek Oyuncu: Anthony Hopkins - The Father 👨🏼‍🦳
En İyi Özgün Senaryo: Promising Young Woman 👠
En İyi Uyarlama Senaryo: The Father 👨🏼‍🦳
En İyi Yönetmen: Chloe Zhao 🚐
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Yuh Youn Jung 👱🏻
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Daniel Kaluuya - Judas and Black Messiah 👨🏿‍⚖️
En İyi Saç Makyaj: Ma Rainey’s Black Bottom 🎶
En İyi Ses: Sound of Metal 🥁
En İyi Film Müziği: Soul 🎹
En İyi Kurgu: Sound of Metal 🥁
En İyi Sinematografi: Mank ✍️
En İyi Yapım Tasarımı: Mank ✍️
En İyi Belgesel: My Octopus Teacher 🐙
En İyi Kısa Animasyon: If Anything Happens I Love You
En İyi Kısa Film: Two Distant Stranger
En İyi Animasyon: Soul 🎹
En İyi Kısa Belgesel: Colette
En İyi Görsel Efekt: Tenet 🔫
En İyi Şarkı: Fight for You by H.E.R - Judas and Black Messiah

2. Another Round İngilizce Olarak Yeniden Çekilecek

En İyi Uluslararası Film dalında Oscar'ı kazanan Another Round, İngilizce olarak yeniden çekilecek. Başrol için en güçlü aday ise Leonardo DiCaprio.

Another Round, hayatı daha ilginç hale getirmenin bir yolu olarak kandaki alkol seviyelerini yükseltmeyi denemeye karar veren orta yaş krizindeki dört öğretmen arkadaşın hayatına odaklanıyor.

3. Berlin Film Festivali’nin Açık Hava Etkinlikleri İptal Edilebilir

Berlinale organizatörleri, festivalin Summer Special kısmı için bir basın bülteni yayınladı.

Bu yıl salgın sebebiyle iki aşamalı olarak gerçekleştirilen festivalin, ikinci parçası olan açık hava etkinliklerinin planlanması, var olan salgın sebebiyle zor görünüyor. Summer Special ile ilgili nihai karar mayıs ayının başında verilecek.

Avrupa’da yılın ilk büyük film festivali özelliğine sahip ve bu yıl iki parça halinde düzenlenen Berlin Film Festivali’nin ilk parçası Mart ayında online olarak düzenlendi. İkinci parçası Haziran ayında gerçekleşecek festival için bugün yayınlanan bültende organizatörler, COVID-19 krizinin ardından ülkenin Enfeksiyon Koruma Yasasında yapılan son kısıtlamalar göz önüne alındığında açık hava etkinliklerinin düzenlenmesinin “daha büyük bir zorluk” olduğunu belirtti. Berlin ayrıca, Summer Special’ı ertelemenin veya çevrimiçi bir izleyici festivaline geçmenin “hiçbir zaman bir seçenek olmadığını” çok net bir şekilde belirtti.

4. Florence Pugh Emma Donoghue’un The Wonder Uyarlamasında Başrol Oynayacak

Midsommar ile akıllara kazınan Florence Pugh, Emma Donoghue’un The Wonder uyarlamasında başrol oynayacak. Filmin yönetmenliğini Muhteşem Kadın (A Fanstastic Woman) filminin yönetmeni Sebastián Lelio yapacak.

Daha önce Ari Aster yapımlı Midsommar’da yer alan ve bir Hollywood starı haline gelen Pugh, Black Widow ve The Maid’in yanı sıra yeni bir filmde başrol oynama hazırlığında. Emma Donoghue’un aynı isimli romanından uyarlanan film, 1859’da İrlanda Midlands’de geçiyor ve aylardır yemek yemeden büyüyen bir kadın ile bunun bir mucize mi yoksa tıbbi bir anormallik mi olduğunu gözlemlemek için köye çağrılan İngiliz hemşire Lib Wright’ı (Pugh) takip ediyor. The Wonder, birbirlerinin hayatlarını değiştiren iki yabancının hikayesi, psikolojik bir gerilim ve kötülüğe karşı bir aşk hikayesine odaklanıyor.

Emma Donoghue’un romanından uyarlanmış senaryoyu Normal People dizisinin senaristi Alice Birch yazıyor ve yapımcılığını Ed Guiney ve Tessa Ross yapıyor. Çekimler bu Ağustos ayında İrlanda’da başlayacak. Pugh, Midsommar’daki başrolü ve Little Women’daki Oscar adayı rolünün ardından, başrol oyuncuları arasında hızla Hollywood’un yükselen yıldızlarından biri haline geldi. Bir sonraki başrolde yer aldığı Marvel’ın Black Widow’u Mayıs ayında gösterime girecek.

5. David Cronenberg Crimes of the Future ile Sinemaya Geri Dönüyor

Cronenberg, “Maps to the Stars”dan yedi yıl sonra nihayet bir film daha yapıyor

David Cronenberg, bilim kurgu türündeki yeni filmi Crimes of the Future için hazırlıklara başladı. Çekimler bu yaz Yunanistan’da başlayacak.

The Fly, The Dead Zone, Eastern Promises ve Fast Company gibi filmlerle adından söz ettirmiş usta yönetmen Cronenberg, Maps to the Stars’ın yayınlanmasından yedi yıl sonra uzun metraja dönmek için hazırlıklara başladı. Cronenberg’in bilim kurgu türündeki yeni filminin başrollerinde ise Kristen Stewart ve Viggo Mortensen yer alacak.

Deadline’ın haberine göre film, insanlığın sentetik çevresine uyum sağlamayı öğrendiği uzak bir gelecekte geçiyor. Bu teknoloji evrimi, insanları doğal hallerinden çıkarıp değiştiriyor ve biyolojik yapılarını farklılaştırmaya başlıyor. Bazıları trans-hümanizmin sınırsız potansiyelini benimserken, diğerleri bunu kontrol altında tutmaya çalışıyor. Ancak bu çabalara rağmen her iki durumda da “Hızlanmış Evrim Sendromu” hızla yayılıyor. Saul Tenser, Hızlanmış Evrim Sendromunu benimseyen, vücudunda yeni ve beklenmedik organlar üreten sevilen bir performans sanatçısıdır. Tenser, bedeninde yeni ve beklenmedik organlar üretiyor ve ortağı Caprice ile birlikte bu organları vücudundan çıkarıp atmayı takipçileri için hayranlıkla izleyebilecekleri bir performansa dönüştürüyor. Kısa süre sonra hem hükûmet hem de alt kültür bu performanslara odaklanınca, Tenser en şaşırtıcı performansının ne olabileceğini düşünmek zorunda kalıyor.

Mortensen ve Stewart’a ek olarak, kadroda Léa Seydoux ve Scott Speedman, Welket Bungué, Don McKellar ve Lihi Kornowski de yer alıyor.

Cronenberg film ile ilgili yaptığı açıklamada, “Gelecekle bitmemiş bir işim var” dedi. Yapımcı Robert Lantos ise, “David Cronenberg ile çalışmak, daha önce kimsenin gitmediği araziyi keşfetmek için bir yolculuğa çıkmak gibi. Atina, David Cronenberg’in geçmişle iç içe olan benzersiz gelecek vizyonuna özel olarak tasarlandığı için “Crimes of the Future” için mükemmel bir ortam.” dedi.

Screen Daily tarafından yayınlanan bir rapor, yönetmenin Yunanistan’da 2 Ağustos’ta başlayıp Eylül’e kadar sürecek 30 günlük çekimlerini doğruladı. Film hakkındaki özel olay örgüsü ayrıntıları ise gizli tutuluyor.

6. 40. İstanbul Film Festivali Mayıs Gösterimleriyle Devam Ediyor

Berlin’den ve Sundance’ten Ödülle Dönmüş Filmlere ve Almodóvar’ın Merakla Beklenen Filmlerine… 40. İstanbul Film Festivali’nin Mayıs Ayı Gösterimleri Başlıyor

1 Nisan’da çevrimiçi olarak başlayan 40. İstanbul Film Festivali, mayıs ayı gösterimleriyle çevrimiçi olarak devam ediyor. 40. İstanbul Film Festivali mayıs ayı çevrimiçi gösterimleri 6 Mayıs’ta başlıyor. Festival 6-16 Mayıs arasında perşembe, cuma, cumartesi ve pazar günleri 9 filmi çevrimiçinde izleyiciyle buluşturuyor.

Mayıs Gösterimleri arasında 2021 Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı–En İyi Yardımcı Oyuncu Ödülü kazanan Bence Fliegauf’un Orman – Seni Her Yerde Görüyorum, yine Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı–Jüri Ödülü kazanan Bay Bachmann ve Sınıfı, Sundance’ten İzleyici Ödüllü belgesel Ateşle Yazmak, Fildişi Sahili’nin kısa listeye kalan Oscar adayı Kralların Gecesi ve Pedro Almodóvar’ın Jean Cocteau’nun aynı oyunundan uyarladığı iki filmi, İnsan Sesi ve Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar da yer alıyor.

Tüm filmler gece 21.00’de gösterime girecek ve 5’er gün boyunca gösterimde kalacak. Filmler beş gün sonra saat 21.01’de gösterimden kalkacak.

6-16 Mayıs arası gösterime girecek uluslararası festivallerden merakla beklenen filmlerin biletleri 5 Mayıs Çarşamba gününden itibaren satışa sunulacak. Bilet satışları www.passo.com.tr/tr/  üzerinde yapılacak.

Mayıs ayı filmleri için daha fazla bilgi almak istiyorsanız: https://l24.im/m1R9Q

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyülü Bülten

Malcolm & Marie

Jagten - The Hunt (Onur Savaşı) Film İncelemesi