Oscar Analizi: 2021

 


Chloé Zhao'dan Mank'e, Anthony Hopkins'ten Youn Yuh-jung'a...

93. Oscar Ödülleri, Los Angeles’ta Union Station ve Dolby Theatre’da eş zamanlı gerçekleşerek özel bir törenle sahiplerini buldu. Törenin kazananları ve kaybedenlerine ilişkin önemli detayları sizler için derledim.

İlklere imza atanlar

Nomadland filmi ile Chloé Zhao En İyi Yönetmen ödülünü aldı. Böylelikle 93 yıllık Oscar tarihinde Chloé Zhao, En İyi Yönetmen dalında Oscar kazanan ikinci kadın ve ilk Asya kökenli kadın yönetmen olarak tarih yazdı. İlk Asyalı kadın yönetmen olan Zhao’dan önce bu ödülü kazanan tek kadın Kathryn Bigelow’du.


93 yıllık Oscar tarihinde Katherine Hepburn’dan sonra ilk kez bir oyuncu en çok En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kazanmasıyla dikkatleri çekti. Bu isim şüphesiz ki: Nomadland’deki şairane rolüyle Frances McDormand.

En İyi Erkek Oyuncu ödülünde, neredeyse çoğu törende ödül kazanan ve geçtiğimiz sene hayatını kaybeden Chadwick Boseman, gecenin kaybeden ismi oldu. Ödül, The Father’daki rolüyle Anthony Hopkins’e gitti. Böylelikle, Anthony Hopkins kariyerindeki ikinci Oscar’a sahip oldu.

Youn Yuh-jung Minari ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Böylelikle bu ödülün sahibi olan ilk Kore kökenli kadın oyuncu olarak adını tarihe yazdırdı.

Netflix’in 10 kez aday gösterilen lider David Fincher yapımlı Mank filmi yalnızca En İyi Yapım Tasarımı ve En İyi Sinematografide galip geldi.


En İyi Sinematografi ödülünü kazanan Mank’in görüntü yönetmeni Erik Messerschmidt, hem ASC (Görüntü Yönetmenleri Birliği Ödülleri) ödülünü hem de Oscar’ı kazanarak, çok sevilen Nomadland görüntü yönetmeni Joshua James Richards’ın gecede kaybetmesine neden oldu. Siyah-beyaz sinematografi için son Oscar, yönetmen Alfonso Cuarón’un çektiği Roma’ya gitmişti. Mank aynı zamanda “Schindler’in Listesi” nden bu yana ilk siyah-beyaz yapım tasarımı Oscar’ını kazandı.

#OscarsSoWhite kampanyasından sonra çeşitliliği teşvik etmek için yıllarca süren çaba bu yıl sonuç verdi. Çeşitlilik konusunda önemli sonuçlar doğuran 93. Oscar Ödülleri’nde Ma Rainey’s Black Bottom’dan Mia Neal ve Jamika Wilson, En İyi Makyaj / Saç ödülünün ilk Siyahi kazananları oldu.


Aaron Sorkin’in beğeni toplayan ve SAG topluluk ödülünü kazanan filmi The Trial of Chicago 7, altı aday ile geceye katıldı ve törenden eli boş dönen tek en iyi film adayı oldu. “Sound of Metal”, “Chicago 7” nin mahkeme salonu drama ve protesto eyleminin akıllıca harmanlanmasına rağmen En İyi Kurgu Oscar’ını kaptı.

Hem En İyi Belgesel hem de En İyi Uluslararası Film kategorisinde aday gösterilen Collective belgeseli törenden eli boş döndü ve Diane Warren epik mağlubiyet serisine devam etti.

The Life Ahead’den “Io Si (Seen)” için Diane Warren törende Fight For You – Judas and the Black Messiah karşısında yenildi ve 12 kez mağlubiyet serisine devam etti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyülü Bülten

Malcolm & Marie

Jagten - The Hunt (Onur Savaşı) Film İncelemesi